Steriliseren in de eerste lijn

 
Van oudsher is de vasectomie, de sterilisatie van de man, een ingreep die door de uroloog in het ziekenhuis wordt verricht. Maar, in de tegenwoordige tijd kan het ook anders! Vasectomie is een relatief kleine chirurgische ingreep die ook uitstekend in de 1e lijn kan worden uitgevoerd. Door de huisarts, mits deze voor de ingreep is opgeleid.

Substitutie van zorg (van 2e naar 1e lijn) is 'hot'. Waar kan zorg verplaatst worden naar de goedkopere 1e lijn en hoeft niet te worden ingeleverd op kwaliteit? Vasectomie is zo'n onderwerp waar dat kan. Mannen zijn over het algemeen zeer enthousiast wanneer zij voor hun sterilisatie niet naar het ziekenhuis hoeven. Vertrouwen in de steriliserende (huis)arts wordt gemakkelijk gegeven, de lijnen bij een sterilisatie in de huisartsenpraktijk zijn kort, geen 'gedoe' in het ziekenhuis en er zijn geen wachttijden of parkeerproblemen. En dat voor lagere kosten en minstens dezelfde kwaliteit! En voor huisartsen die van chirurgie houden: vasectomie is een leuke ingreep om uit te voeren. Uitdaging en humor vergezellen de ingreep meestal. Ook is een vasectomie voor huisartsen financieel lucratief.

"De Vasman"

De LHV staat zorg dichtbij huis voor. Er zijn mogelijkheden om vasectomie dichtbij huis, in de 1e lijn, te laten uitvoeren. Dat kan via 'de vasman'.

Lees hier verder voor meer informatie.